Gris på friland

4 ting, der gør grise glade

Nyheder

Verden over lider milliarder af grise i det industrielle landbrug. Men sådan behøver det ikke at være. Læs om fire ting, der giver grise et bedre liv.

Sarah Ison er internationalt anerkendt forsker, seniorrådgiver for vores globale arbejde med landbrugsdyr – og har brugt de sidste 15 år på at studere grises adfærd.

”Grise er fantastiske væsner,” mener Sarah. ”Min yndlingsting ved dem er deres personligheder. De har hver især individuelle karakteristika, deres egne små særheder, som gør dem unikke.”

Her fortæller Sarah om noget af det, der er med til at gøre grise glade.

1. Frihed til at bevæge sig omkring

Pigs at a high welfare farm

”En af de primære årsager til grises mistrivsel i den industrielle produktion er, at de holdes indespærret på alt for lidt plads. Grise har behov for frihed til at bevæge sig og udforske deres omgivelser,” forklarer Sarah.

Avlssøer i store dele af verden holdes ofte i små enkeltbokse op til faring (fødsel). Derefter flyttes de til farebokse, hvor de holdes fikseret under faringen og i ugerne efter. Også danske søer holdes fastspændt i op til en femtedel af deres voksne liv.

Mange søer bliver kronisk deprimerede og bider i metaltremmerne pga. frustration.

Når søer derimod får lov til at bevæge sig frit omkring, giver det dem mulighed for at interagere med og tage sig naturligt af deres pattegrise – et instinkt, der ligger dybt i deres dna.

2. Berigelse og mental stimulation

Pigs at a high welfare farm

Grise er yderst intelligente dyr, der kan udføre avanceret adfærd, lægge strategier og arbejde sammen. Derfor har de brug for at blive mentalt stimuleret for at trives.

”I de golde miljøer, som mange grise lever under i det industrielle landbrug verden over, lider dyrene, fordi de mangler berigelse – dvs. ting, der kan beskæftige og aktivere dem,” fortæller Sarah.

Berigelse for grise kan være at give dem noget at undersøge, bide og grave i. Det kan f.eks. være ophængte genstande, legetøj, træklodser, grene, reb og meget mere.

3. Halm må der til

Pigs at a high welfare farm

Grise har et naturligt instinkt for at rode efter føde, og halm er perfekt til at dække deres behov for at rode og grave. Halm giver også grisene mulighed for at ligge behageligt, når de sover eller hviler sig.

Når en so venter pattegrise, vil hun gerne bygge en beskyttende rede til dem – og her er halm også ideelt. Det virker stimulerende for soen at kunne udføre denne naturlige adfærd, og det kan være med til at give hende en nemmere drægtighed og faring (fødsel).

”Ideelt set skal søer have masser af halm. Men hvis det ikke er muligt at give dem et tykt underlag af halm, kan man som minimum hænge mindre mængder halm op til dem, som de kan få fat i. Det aktiverer dem ved at lade dem foretage sig noget, der minder om deres naturlige adfærd med at finde føde. Grise er meget taktile dyr, der kan lide at røre ved noget med trynen,” siger Sarah. 

4. Samvær med artsfæller

Pigs at a high welfare farm

Socialt samvær med artsfæller er meget vigtigt for grise, da de er selskabelige dyr, der knytter tætte bånd til hinanden. De kommunikerer sammen ved hjælp af over 20 forskellige slags lyde og udviser empati over for hinanden.

”Det er skønt at se grise i gruppeopstaldning. Grisene lægger sig tæt sammen, interagerer med hinanden og har ofte gang i forskellige aktiviteter. Når grisene er gruppeopstaldet, ser man meget mindre unormal adfærd, mens grise i enkeltbokse langt oftere bider i tremmerne eller tomgangstygger, så de skummer om munden,” slutter Sarah.

Skriv under og vis politikerne, at du kræver en ny retning i landbruget:

Skriv under

Vil du vide mere