Her lider dyrene mest

Hvis du kan ride på et vildt dyr, klappe det eller tage en selfie med det – så lider dyret sandsynligvis.

Omkring en halv million vilde dyr bliver udnyttet og mishandlet i turistindustrien. Sammen med Oxford Universitet har vi identificeret de 10 typer turistattraktioner, hvor vilde dyr lider mest. 

Læs rapporten om vilde dyr i turistindustrien

Disse aktiviteter skal du undgå, hvis du vil være en dyrevenlig turist.

1. Elefantridning

Elefanter har stadig deres vilde instinkter intakte, uanset om de er født i fangenskab eller er taget til fange i naturen. For at tæmme elefanterne bliver de som unger isoleret, sultet og slået. Elefanttrænerne bruger skarpe kroge for at få dyrene til at adlyde, og når de ikke bærer rundt på turister, står de ofte bundet fast i korte lænker.

Læs vores rapport om elefanter

Elefanter lider, når de udnyttes til elefantridning

2. Tigerselfies

Tigerunger tages fra deres mødre som små unger, så turister kan få taget billeder med dem. I timevis hver dag blive de krammet og båret rundt på af turister, og de lever typisk i små, kummerlige bure. De voksne tigre sultes og straffes, så de er medgørlige, når turisterne skal have taget selfies med dem.

Læs vores rapport om tigre

Tigerpark i Thailand, hvor turister kan få taget billeder med tigrene

3. Vandreture med løver

Særligt i Sydafrika avler man løveunger blot for at tage dem fra deres mødre en måned efter fødslen. I mange timer hver dag krammer turister ungerne og får taget billeder med dem, hvilket er ekstremt stressende for ungerne. Når de bliver større, bliver de brugt til vandreture med turisterne. De voksne løver risikerer at blive solgt til ”dåsejagter”, hvor turister betaler for at skyde dem i indhegnede områder.

Læs vores rapport om løver

A lion behind a wire fence in a barren facility with other lions

4. Bjørneparker

I bjørneparker i lande som Japan og Kina holdes bjørnene ofte i sterile, golde indelukker, hvor de ikke har plads nok og ikke kan udføre deres naturlige adfærd. Nogle steder tvinges bjørnene til at optræde i udklædning, hvor de cykler eller balancerer på store bolde. Der ligger intensiv træning med hårde metoder bag disse optrædener.

Bjørnepark i Japan

5. Havskildpadder i fangenskab

På Caymanøerne ligger det sidste havskildpaddecenter i verden, der avler havskildpadder, for at turister kan holde dem, tage selfies med dem og spise deres kød. Skildpadderne lever under dybt kritisable forhold og er ofte stressede og syge. Mange går i panik, når turister løfter dem op, og der er eksempler på, at turisterne taber skildpadderne, så de får slemme skader og dør.

Havskildpadder lider under unaturlige forhold på Cayman Turtle Centre

6. Delfinshows

Delfiner i delfinarier lider – uanset om de er blevet fanget i havet eller avlet i fangenskab. De har kun, hvad der svarer til en stor swimmingpool at svømme i, mens de i naturen kan svømme over 100 km om dagen. Delfinerne bliver solskoldede, fordi de ikke kan dykke ned på dybt vand, deres hud og øjne tager skade af kloren i vandet, og mange udvikler mavesår af stress.

Læs vores rapport om delfiner

Delfiner i fangenskab smiler ikke, fordi de er glade. Foto: Shutterstock

7. Optrædende aber

I flere lande i Asien holdes makakaber i fangenskab, så de kan optræde på gader og stræder. De trænes typisk fra de er små unger med brutale metoder. Kæderne, abeungerne får om halsen, bliver strammere og strammere, efterhånden som aberne vokser. Til sidst kan de skære sig helt ind i huden og give smertefulde og betændte sår.

En makakabe optræder for turister

8. Desmerkatte-fabrikker

Kopi Luwak er verdens dyreste kaffe. Kaffen laves på kaffebønner, der er delvist fordøjede af desmerkatte. Det har ført til fremvæksten af desmerkatte-fabrikker i Indonesien, hvor dyrene holdes i små bure under usle forhold og tvangsfodres med kaffebønner. Turister kan besøge fabrikkerne og købe luksuskaffen, der produceres der.

Læs vores rapport om desmerkatte

En desmerkat på en Kopi Luwak-fabrik

9. Slangetæmmere

Slangetæmning er de seneste år er blevet meget populært blandt turister, særligt i Thailand. Slangerne – typisk kobraer – fanges i naturen og får trukket deres hugtænder ud, så de ikke kan skade slangetæmmerne. Det er meget smertefuldt for slangerne og kan føre til infektioner – nogle så alvorlige, at dyrene dør.

En slangetæmmer kysser en kobraslange

10. Krokodillefarme

På krokodillefarme avles krokodillerne for deres skinds skyld – men også som turistattraktion og for deres køds skyld. Krokodillerne lever i små bure uden nok vand eller mad. De dårlige forhold gør, at krokodillerne ofte bliver syge og dør, eller de slås med hinanden med døden til følge.

 

Støt vores arbejde og beskyt vilde dyr

Lions in Kenya - World Animal Protection

Hjælp dyrene nu

Din støtte kan hjælpe vilde dyr i turistindustrien og andre dyr i nød over hele verden. Dit bidrag bliver brugt, hvor behovet er størst – bl.a. til at få sat en stopper for underholdning med vilde dyr.

Vær en dyrevenlig turist

En autentisk oplevelse med vilde dyr indebærer ikke fysisk kontakt og interaktion mellem dyrene og turisterne. Følg vores tommelregler for, hvad du skal undgå:

  • Rid aldrig på et vildt dyr
  • Svøm aldrig med et vildt dyr i fangenskab
  • Klap eller kram ikke vilde dyr, og bær dem ikke i armene
  • Vask aldrig et vildt dyr
  • Se aldrig et vildt dyr danse, spille bold, optræde med tricks, give massage, male billeder eller på anden vis optræde

Hvis du får tilbudt et besøg til et sted, der tilbyder en af overstående aktiviteter, så sig nej. Oplev i stedet vilde dyr leve frit i reservater eller i den fri natur.