Spøgelsesnet dræber havets dyr

28/04/2014

Net, liner og andet fiskeudstyr, der bliver smidt i havet, udgør en af de største farer for havets dyr. I en ny rapport afdækker vi, hvor omfattende problemet er - og at det er tid til at finde løsningerne.

Sammen kan vi skabe en fremtid, hvor verdens have ikke er fyldt med dødsfælder.

Millioner af sæler, hvaler, skildpadder og havfugle dør eller bliver sårede, når de bliver fanget i ”spøgelsesnet” og andet kasseret fiskeudstyr. Der er ikke et eneste hav på planeten, der ikke er fyldt med disse dødsfælder.

Havets beboere er ikke de eneste, der må betale en dyr pris for det flydende affald. Regeringer og marineindustrien mister hvert år millioner af dollars på oprydningsarbejde og tabt indtjening. Det meste af affaldet er lavet af plastik og forsvinder derfor ikke af sig selv. Det kan fortsætte med at dræbe havdyr i flere hundrede år.

Et globalt problem kræver en global løsning

Vores nye rapport er den første dybdegående undersøgelse af problemet set fra et dyrevelfærdsperspektiv. Rapporten afslører problemets globale omfang, og hvordan det skader havets dyr.

I sidste uge deltog vi på den internationale konference Global Oceans Action Summit i Haag. Der præsenterede vi rapporten for regeringer og repræsentanter for marineindustrien. Fokus for konferencen var at skabe sundere have på tværs af forskellige sektorer. Vi er fortalere for et globalt samarbejde om at finde en holdbar løsning på problemet med spøgelsesnet.

Ny kampagne skal redde millioner af liv

Vi søsætter i år en ny havkampagne, der skal redde en million havdyr frem til 2018. Det vil vi gøre ved at:

  • sørge for at færre spøgelsesnet smides i havene
  • fjerne det fiskeudstyr, der allerede er smidt i havene
  • redde dyr, der er fanget i net og andet affald

Med kampagnen vil vi lancere et tværgående, globalt ”spøgelsesnet-initiativ”: Et samarbejde mellem regeringer, industrier, organisationer og NGO’er, der har den nødvendige viden, magt og indflydelse til at levere løsninger, der kan befri havene fra spøgelsesnettene.

Sammen kan vi skabe en fremtid, hvor verdens have ikke er fyldt med dødsfælder.

Følg vores arbejde på Facebook >>

Image: Michael Pitts / naturepl.com

Køer hører hjemme på græs

En af køerne på Svanholm Gods

Tusindvis af danskere forventes at overvære de økologiske køers glade krumspring på søndag, når de mærker græs under klovene for første gang i år.