Illegal handel: Fire ud af fem dyr dør under transporten

09/12/2014

Vilde dyr udsættes for ekstreme lidelser, når de tages til fange og handles illegalt. Langt størstedelen dør under transporten. Et nyt, internationalt taskforce med den britiske Prins William som spydspids skal sætte en stopper for problemet.

Udover den negative effekt, som den illegale handel har på de vilde bestande af dyr, er den samtidig skyld i forfærdelige lidelser hos de dyr, der handles med. Store kræfter står nu sammen om at gøre noget ved problemet og få sat en stopper for de kriminelles handelsruter.

En tre måneder gammel tigerunger bedøves og transporteres i en kuffert. 1.700 levende dyr stuves sammen i bagagerummet på en bil. Titi-aber proppes ned i sokker og bindes fast til kroppen på en mand, så han kan smugle dem gennem tolden.

Dette er eksempler på virkelige sager, hvor dyr er blevet taget til fange i naturen, bedøvet, mishandlet og transporteret sammenklemt og uden mad og vand – nogle gange i dagevis. Mange millioner vilde dyr bliver hvert år en del af den illegale handel. Fire ud af fem af dyrene dør enten under transporten eller inden for det første år efter tilfangetagelsen. 

HKH Prins William erklærer nultolerance

Udover den negative effekt, som den illegale handel har på de vilde bestande af dyr, er den altså samtidig skyld i forfærdelige lidelser hos de dyr, der handles med.

Store kræfter står nu sammen om at gøre noget ved problemet og få sat en stopper for de kriminelles handelsruter. På Verdensbankens møde den 8. december i år annoncerede den britiske Prins William en ”nultolerance over for illegal transport af vilde dyr”, som skal understøttes af et nyt, internationalt taskforce. Taskforcet har til opgave at bekæmpe transportfirmaernes fremtrædende rolle i den illegale handel, når de utilsigtet gør transporten af vilde dyr på tværs af landegrænser mulig.

Transportruter skal stoppes

Initiativet indebærer, at der etableres et samarbejde mellem luftvejsselskaber, rederier, kurervirksomheder, dyrevelfærdsorganisationer og artsbevarende organisationer. Dette netværk skal bekæmpe de kriminelles brug af transportfirmaernes services. HKH Prins Williams tilsagn om at være spydspids i bekæmpelsen af handel med vilde dyr skal sikre, at emnet får et globalt fokus.

Hidtil har arbejdet med at bekæmpe den illegale handel med vilde dyr været fokuseret dels på krybskytteri og dels på forhandlere og forbrugere. Der har til gengæld manglet et decideret fokus på bekæmpelse af handelsruterne og de mekanismer, der gør den dødelige transport mulig. Det fokus kommer nu med det nye taskforce.

Der er store penge i vilde dyr

Handlen med vilde dyr er den fjerde mest lukrative form for kriminalitet i verden - næstefter handel med narko, våben og mennesker. Handlen med vilde dyr anslås at have en værdi på 55-110 milliarder kroner årligt.

Vi har allerede et godt samarbejde med det britiske miljø- og landbrugsministerium (Defra) samt det britiske politis specialafdeling inden for illegal handel med vilde dyr. Samarbejdet førte i efteråret blandt andet til, at et auktionshus i London blev fundet skyldigt i illegal salg af elfenben.

Læs om vores arbejde for at beskytte vilde dyr >>

Globalt initiativ mod spøgelsesnet

Seal in water

Hvert år tabes eller smides omkring 640.000 ton fiskeriudstyr i verdenshavene. Millioner af sæler, skildpadder, hvaler og andre dyr dør, når de bliver viklet...