wild dolphins

Canada forbyder hvaler og delfiner i fangenskab

Nyheder

Mandag den 10. juni 2019 vedtog det canadiske parlament et forbud mod at holde hvaler, delfiner og marsvin i fangenskab for underholdningens skyld.

Topfoto: CW AZORES/Justin Hart

Lovforslaget forbyder også avl på, handel med og fremvisning af havpattedyr i fangenskab. Det har været mere end tre år og store debatter undervejs – men videnskaben var på vores side. 

Vores canadiske kontor sørgede for, at alle medlemmer af parlamentet havde en kopi af vores rapport om havpattedyr i fangenskab, når de gennemgik, debatterede og slutteligt vedtog dette vigtige lovforslag. 

Den seneste udgave af rapporten, som vi har udgivet sammen med the Animal Welfare Institute, præsenterer en række tungtvejende videnskabelige og etiske argumenter for, hvorfor det bør være forbudt at holde hvaler og delfiner i fangenskab.

Melissa Matlow fra World Animal Protection Canada kalder forbuddet "en virkelig vigtig lov". ”Loven sikrer, at de hvaler og delfiner, der i øjeblikket holdes i små akvarier i Canada, er den sidste generation, der lider,” siger hun.

Store bøder for brud på loven

Der vil blive udstedt bøder på op til 200.000 canadiske dollars – tæt på 1 mio. danske kr. – for at bryde loven. Bødestørrelsen reflekterer de enorme lidelser, som hvaler og delfiner udsættes for, når de holdes i fangenskab for at underholde.

Loven kommer ikke til at virke med tilbagevirkende kraft, så de dyr, der p.t. lever i fangenskab, bliver hvor de er. Ligeledes er der en undtagelse for dyr, der har brug for hjælp og rehabilitering. 

Men loven kommer til at sikre en udfasning af hvaler, delfiner og marsvin i fangenskab med det formål at fremvise dem og lade dem underholde et publikum.

Flere og flere lande forbyder hvaler og delfiner i fangenskab

I takt med at den videnskabelige viden om havpattedyr vokser, er der også en voksende offentlig modstand forlystelsesparker, der holder dyrene i små, golde bassiner.

Sidste år meddelte den britiske rejsearrangør Thomas Cook, at de vil stoppe med at sælge ture til dyreparker, der holder spækhuggere. 

Og en række lande har forbudt eller kraftigt begrænset fremvisning af havpattedyr – herunder Brasilien, Bolivia, Chile, Costa Rica, Indien, Luxemburg, Norge, Schweiz, Storbritannien og nu altså Canada.

"Vi håber, at andre lande vil følge Canadas eksempel, og at også rejsebureauer vil indse den faldende accept af disse typer af attraktioner, slutter Melissa Matlow.

Vil du vide mere