Bord dækket til julemiddag

7 tips til det dyrevenlige julebord

Nyheder

Julen står for døren, og dermed er der tradition for flæskesteg, and, medister, lune frikadeller og meget mere. Men hvordan sikrer man, at dyrevelfærden kommer i højsædet på julebordet?

Også i julen er det en god idé at spise lidt mere grønt og mindre kød – og kun kød og mejeriprodukter fra dyr, der haft gode forhold med plads og frisk luft.

1. Gå altid efter kød fra økologi eller friland. Se gerne efter mærkningerne med 3 velfærdshjerter og ’Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse’.

2. Hvis du skal have and, så vælg en pekingand, der har været på friland. Undgå generelt de udenlandske berberiænder, da de får det yderste af næbbet klippet af og holdes i stalde med for lidt plads. Der findes også det veganske alternativ Mock Duck, som ligner og smager som and.

3. Skal du have flæskesteg, så vælg en steg fra en frilands- eller økologisk gris, som er født i hytter på marken, har krølle på halen og adgang til et udeareal. 

4. Besøg og køb dit kød lokalt fra en økologisk gårdbutik, hvor du kan se, hvordan dyrene har det.

5. Skal du have fisk til julefrokosten, så kig efter mærkerne NaturSkånsom og MSC for de vildtfangne fisk (såsom torsk, sild og fladfisk) og vælg økologi og ASC-mærket for de opdrættede fisk (såsom laks og ørred). Undgå ål, som er på listen over truede arter. 

6. Vælg mejeriprodukter fra malkekøer, der kommer på græs om sommeren. Eller brug plantebaserede alternativer i stedet. Risengrøden kan koges på kokos-, havre- eller mandelmælk, og flødeskummen til risalamanden kan erstattes af piskbar havre- eller sojafløde.

7. Hold fast i den gode vane med mere grønt på tallerkenen. Lav f.eks. en frisk rødkålssalat med æble, appelsin, granatæble og valnødder. 

Find grønne opskrifter, der bl.a. kan erstatte silden, fiskefileten og hønsesalaten til julefrokosten:

Grønne opskrifter

Hjælp os med at overbevise politikerne om, at der er brug for en ny retning i landbruget, så alle dyr får et liv, der er værd at leve:

Skriv under

Vil du vide mere