Een Maltees werkpaard trekt koets.

Maltas heste tørster

Nyheder

Under Maltas bagende sol trækker heste turister rundt i hestevogne. Hestene er tørstige – men der er ikke noget vand til dem. For seks år lovede myndighederne at gøre noget, men i dag er situationen mere kritisk end nogensinde.

Mange turister på Malta kører i hestevogn, når de besøger øens historiske hovedstad, Valletta. For turisterne er turen idyllisk – men ikke for hestene. De er tørstige og dehydrerede, for i hele Valletta er der kun én eneste vandpost, hvor de kan drikke.

En af hesteejerne,  Christian Caruana, fortæller:

”Vi har i årevis tigget myndighederne om at sørge for flere vandposte, så vi kan give vores tørstende heste nok at drikke. Hestene er vores levebrød, og vi holder meget af dem og vil gerne holde dem sunde og raske”.

Hesteejerne beder om hjælp

Da temperaturerne på Malta i løbet af sommeren røg op over 40 grader, kontaktede de bekymrede hesteejere World Animal Protection og bad os om hjælp.

Vi var allerede i kontakt med Maltas myndigheder tilbage i 2009, hvor vi bad dem om at sørge for skygge og vand til hestene. Det lovede de dengang at gøre – men mens der er kommet lidt flere skyggesteder, hvor hestene kan hvile, mens de venter på turister, så er der i dag færre vandposte end for seks år siden.

Myndighederne nægter ansvar

Efter at vores dyrlæge havde undersøgt hestene og bekræftet, at de er meget tørstige og mangler vand, tog vi kontakt til myndighederne igen. Deres svar var, at det ikke er deres ansvar at sørge for vand til hestene. Hesteejerne må selv medbringe store vanddunke og have dem stående til hestene et sted. Men det er ikke nogen god løsning. 

I løbet af en dag har en hest behov for op til 45 liter vand, og mere hvis det er meget varmt. Men den bør kun drikke en lille smule af gangen fordelt over hele dagen. Hvis hesten i stedet drikker en stor mængde vand på én gang i slutningen af arbejdsdagen, risikerer den at få kolik. 

Hvis der var vandposte forskellige steder i byen, kunne hesteejerne lade deres dyr tage et hvil og få en tår vand, mens turisterne kunne strække benene og tage billeder.

Tænd for hanen og lad hestene drikke

Der findes allerede flere vandposte i Valletta, som af den ene eller anden grund er ude af drift. Og der findes et meget stort, fungerende vandtrug, som er forbundet til byens vandtårn. Truget er oprindeligt netop lavet til arbejdsheste, men i dag kan hestene ikke drikke af det, fordi vandet tilsættes klor.

Vores opfordring til myndighederne er enkel: Tænd for hanen og lad hestene drikke. Det vil være meget billigt – og i nogle tilfælde gratis – at tilslutte og genetablere de vandposte, der allerede findes rundt omkring i byen. Samtidig er der også brug for flere skyggesteder, hvor hestene kan få et hvil fra den bagende sol.

Vi har brug for din hjælp til at lægge pres på myndighederne – skriv under og bed dem om at sørge for skygge og vand til de tørstende heste.

Vil du vide mere