En mand transporterer tre grise i sikkerhed i Balkan.

En hjælpende hånd til Serbiens dyr

Nyheder

5 millioner dyr er i fare, efter at voldsomme oversvømmelser har ramt Serbien. Vi hjælper dyrene og deres ejere med at komme på fode efter katastrofen.

10 % af dyrene i det vestlige og centrale Serbien døde, da Balkan i april i år blev ramt af de værste oversvømmelser, regionen nogensinde har oplevet. På bare tre dage faldt der, hvad der svarer til tre måneders regn. Mindst 50 mennesker døde i oversvømmelserne, og titusinder mistede deres hjem. Og mange flere risikerer at miste deres levebrød, hvis deres køer, får, høns og andre landsbrugsdyr dør i kølvandet på katastrofen.

Over 5 millioner dyr har akut brug for hjælp. Der er stor fare for, at dødelige epidemier spreder sig blandt de overlevende dyr. Det vil være en stor tragedie – både for dyrene og deres ejere.

”Hele mit levebrød er afhængigt af mine dyr”

”Jeg kommer aldrig til at glemme denne oversvømmelse. Jeg havde kun meget kort tid til at forsøge at redde mine dyr. I løbet af 30 minutter stod vandet allerede meget højt, og derefter faldt vandstanden ikke i over 24 timer. Mine køer overlevede. De er meget stærke og kunne klare at stå i vandet så længe uden mad eller rent vandt. Desværre druknede otte af mine får. Deres uld blev meget tung, da den blev gennemblødt, så den trak dem ned. Det lykkedes mig kun med nød og næppe at redde 10 får,”  fortæller Sladjan Milutinovic fra det centrale Serbien og fortsætter:

”Min største bekymring er, hvad der kommer til at ske, hvis der udbryder en epidemi. Jeg har ikke råd til at betale for dyrlægebehandling, for jeg har brugt alle mine penge på at købe nyt foder til dyrene. Hele mit levebrød er afhængigt af mine dyr.”

Vi redder dyrene

Vi har indgået et samarbejde med Serbiens veterinære myndigheder om at vaccinere 75.000 får. De vaccinerede får vil fungere som en immun barriere mod sygdomme. Dermed vil omkring 2 millioner dyr være beskyttet mod de sygdomme, der ellers hurtigt ville kunne sprede sig. 

Udover at vaccinere dyrene vil vi også uddele pakker med medicin, ormekur og vitamin- og mineraltilskud til 22 lokale dyrlæger, så de kan behandle de dyr, der har brug for hjælp efter at have været fanget i vandmasserne. Pakkerne kan hjælpe 11.000 køer, får, svin, hunde og andre dyr. Vi vil desuden behandle 5.000 køer, der har akut brug for hjælp.

Vil du vide mere