Hunden Caibu

Congos hunde reddet fra masseaflivninger

Nyheder

Tusindvis af hunde var i fare for at blive aflivet, da der udbrød rabies i Den Demokratiske Republik Congo. Nu er det lykkedes at overbevise regeringen om, at det er bedre at vaccinere hundene.

Livet i Den Demokratiske Republik Congo i Afrika er ofte hårdt – både for mennesker og dyr. Men da der i august 2013 udbrød rabies, blev situationen endnu værre. På fire måneder døde ti mennesker af sygdommen. Regeringens løsning var at lade de lokale myndigheder masseaflive hunde. På bare én dag blev omkring 300 hunde i Pointe Noire-området indfanget for at blive aflivet. 

Hundeejere kendte ikke til rabies

Vores kampagnechef Emily Mudogo er uddannet dyrlæge og bor i Nairobi. Hun var en del af et team, som den congolesiske regering bad om hjælp til at håndtere rabiesudbruddet. 

I marts i år tog Emily til Congo. Her mødte hun mange lokale mennesker, som havde hunde som kæledyr eller vagthunde, og som var fuldstændig uvidende om sygdommen. ”De havde aldrig hørt om rabies, og de ville ikke få deres hunde vaccineret, for de troede, at de lokale myndigheder ville tage hundene fra dem og give ejerne en bøde,” forklarer Emily. 

Begrænsede ressourcer

Hos Pointe Noires veterinære myndigheder arbejdede 22 dyrlæger og veterinærsygeplejersker hårdt for at få sygdommen under kontrol på human vis. Men de manglede uddannelse og ressourcer og havde primært erfaring med at behandle kvæg - ikke kæledyr. De havde desuden ikke nogen køretøjer, så det var en udfordring for dem at komme omkring.

”De manglede også nok køleenheder til at opbevare store mængder vaccine, karantæneområder til at observere hunde, der var under mistanke for at være smittet, og en masse andre ting,” siger Emily.

Dyrlægerne havde dog udviklet et godt system, hvor de to og to gik fra dør til dør og på den måde kunne vaccinere 50-60 hunde om dagen. De fortalte Emily, at de i begyndelsen havde forsøgt at få folk til selv at komme til deres hovedkvarter med dyrene. Men det havde vist sig ineffektivt; de første tre måneder efter udbruddet var kun 1.400 hunde blevet vaccineret.

Den humane og effektive løsning

Emily og medlemmer af FN’s fødevare og landbrugsorganisation (FAO) uddannede under besøget 40 congolesere, som havde til opgave at få situationen under kontrol. Budskabet til deltagerne var, at vaccinationer er den mest humane og mest effektive måde at bekæmpe den forfærdelige sygdom på. De blev undervist i at håndtere hunde, i vaccinationsteknikker og i, hvordan man kan undgå at blive bidt.

”Workshoppen gav folk fra forskellige steder i regeringen mulighed for at diskutere, hvordan de effektivt kunne håndtere rabies problemet og forhindre fremtidige udbrud,” siger Emily og fortsætter: ”De blev også opmærksomme på, at det er vigtigt at oplyse befolkningen om rabies, og hvordan man kan undgå sygdommen - og at Congo bør have en dyrevelfærdslov.  En af deltagerne har nu skrevet til den relevante minister for at få sat processen i gang.”

Emily håber, at hendes indsats i Congo har åbnet en vigtig dør for vores arbejde med at stoppe masseaflivninger i Afrika.

Vil du vide mere